Route Westeinder Plassen

KNOOPPUNTEN:

10 - 28 - 29 - 32 - 51 - 25 - 26 - 50 - 52 - 53 - 32 - 29 - 28 - 27  - 15 - 12 - 11 - 10


'Prachtig watersportgebied en

een natuurgebied met diverse eilandjes.'

Grootste wateroppervlak van de Hollandse Plassen.

 


Meteen links vaar je de Drecht op. Een veen-rivier die loopt tot Oude Wetering. Je vaart onder andere door het schilderachtige buurtschap Bilderdam met de klassieke ophaalbrug, een antiek brugwachtershuisje, oude boerderijen en landarbeidershuisjes. Een prachtig gebied. Aan het einde van de Drecht ga je rechtsaf via Oude Wetering naar de Ringvaart en daar rechtsaf.

Vervolgens komt u op een prachtig watersportgebied 'de Westeinderplassen'. Met een oppervlakte van ruim 10 km2, heeft de Westeinderplassen de grootste wateroppervlak van de Hollandse Plassen. De grootste plas ‘de Grote Poel’ en verschillende kleine plassen zoals ‘de Kleine Poel’ en ‘Koddes Poel’ zijn ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. De Bovenlanden is een natuurgebied in de Westeinderplassen, met kleine, door sloten verbonden eilanden en akkers waar van oudsher o.a. de unieke seringenteelt plaats vond. De meeste eilanden zijn particulier bezit. Op een aantal worden nog steeds aardbeien en seringen gekweekt, maar de meeste eilanden worden gebruikt voor dagrecreatie.

Terug vaar je over de Braassemermeer (zie ook route Braassemermeer) naar de Leidsevaart waar je vaart door Rijnsaterwoude een schilderachtig gebied. Om vervolgens door de polder te varen. Aan het einde van de Leidsevaart komt u op het Aarkanaal en vaart u richting het startpunt.


'Je bent je er echt even helemaal uit tijdens een vaartocht, zo’n dag in een sloep voelt als vakantie.'