Route Leiden

KNOOPPUNTEN:

10 - 28 - 29 - 35 - 30 - 41 - 34 - 22 - 43 - 46 - 39 - 19 - 59 - 18 - 21 - 42 - 26 - 25 - 27  - 15 - 12 - 11 - 10


'Een veelzijdige route.'

Langs watersport- en natuurgebied.

Vele restaurants en diverse historische plaatsen.'


Meteen links vaar je de Drecht op. Een veen-rivier die loopt tot Oude Wetering. Je vaart onder andere door het schilderachtige buurtschap Bilderdam met de klassieke ophaalbrug, een antiek brugwachtershuisje, oude boerderijen en landarbeidershuisjes. Een prachtig gebied. Aan het einde van de Drecht ga je rechtsaf via Oude Wetering naar de Ringvaart en daar linksaf.

Je vaart een gedeelte van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De hele Ringvaart loopt nl. rondom de Haarlemmermeerpolder en is ruim 60 kilometer lang.

Vervolgens komt u op de Kagerplassen. Een netwerk van kleine rietsloten, vaarten, eilanden en polders maakt dit watersport- en natuurgebied uniek. Elk eiland heeft zijn eigen molen om het droog te malen. De Kagerplassen liggen samen met het Braassemermeer in het gebied met de meeste molens van Nederland. Er wordt weleens gezegd dat varen door dit gebied is als varen door een schilderij van een oude meester. Aanleggend bij Hollandse cafés, restaurants laat je terugdenken aan het Hollandse verleden. Je vaart verder via het historische dorp Warmond en recreatiegebied Koudenhoorn naar Leiden.

Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen. De historische binnenstad van Leiden heeft in totaal 28 kilometer aan grachten en singels. De Leidse binnenstad telt maar liefst 88 bruggen! De stad staat bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, stadspoorten, bruggen, molens, een burcht en nog meer.

De Oude Rijn loopt door Leiden heen. Vaar je Leiden uit bij knooppunt 18 vaar je de Does op. In de periode van de veenontginningen had de Does een belangrijke transport-functie voor de afvoer van turf.

Via de Wijde Aa ga je de Braassemermeer (zie ook route Braassemermeer) over richting de Leidsevaart en Aarkanaal naar het beginpunt.


'Je bent je er echt even helemaal uit tijdens een vaartocht, zo’n dag in een sloep voelt als vakantie.'