Route Braassemermeer

Knooppunten:

10 - 28 - 25 - 27 - 15 - 12 - 11 - 10


'Even een blokje om en heerlijk genieten.'

Natuurgebied de Hemmen.

Zowel recreatie als natuurgebied.

 


Meteen links vaar je de Drecht op. Een veen-rivier die loopt tot Oude Wetering. Je vaart onder andere door het schilderachtige buurtschap Bilderdam met de klassieke ophaalbrug, een antiek brugwachtershuisje, oude boerderijen en landarbeidershuisjes. Een prachtig gebied.

Aan het einde van de Drecht ga je linksaf richting de Braassemermeer, plaatselijk bekend als de Braassem. Het is een 425 hectare groot meer en staat bekend om zijn watersportrecreatie.

De vele dorpen rondom deze plas kenmerken zich door de intensieve land- en tuinbouw. De veen- en kleipolders vormen al meer dan 100 jaar een uitstekende voedingsbodem voor de vroegere groenteteelt en later snijbloemencultuur.

Werd de Braassemermeer vroeger samen met zijn omliggende wateren zoals: Wijde Aa, de Langeraarse plassen, de Westeinderplassen en de Zegerplas vooral gebruikt voor de handelsvaart, zien we nu veel waterrecreanten op deze wateren.

Zuidelijker bevindt zich het natuurgebied De Hemmen. Natuurgebied De Hemmen bestaat uit 6 eilandjes. Dit unieke stukje natuur met moerasbossen heeft broedplaatsen van meer dan 30 vogelsoorten. Twee van de eilandjes zijn ingericht voor recreatie en hier ligt ook een passantenhaven.

Varen we de Braassemermeer over naar de Leidsevaart waar je vaart door Rijnsaterwoude wat ook schilderachtig is. Om vervolgens door de polder te varen. Aan het einde van de Leidsevaart komt u op het Aarkanaal en vaart u richting het startpunt.


'Je bent je er echt even helemaal uit tijdens een vaartocht, zo’n dag in een sloep voelt als vakantie.'