Route Alphen aan den Rijn

KNOOPPUNTEN:

10 - 28 - 25 - 17 - 16 - 14 - 13 - 15 - 12 - 11 - 10


'Route met een Romeins tintje.'

Over  de Braassemermeer richting Alphen a/d Rijn.

Een groot dorp met Romeinse geschiedenis.

 


Meteen links vaar je de Drecht op. Een veen-rivier die loopt tot Oude Wetering. Je vaart onder andere door het schilderachtige buurtschap Bilderdam met de klassieke ophaalbrug, een antiek brugwachtershuisje, oude boerderijen en landarbeidershuisjes. Een prachtig gebied.

Aan het einde van de Drecht ga je linksaf richting de Braassemermeer, plaatselijk bekend als de Braassem. Het is een 425 hectare groot meer en staat bekend om zijn watersportrecreatie.

Werd de Braassemermeer vroeger samen met zijn omliggende wateren zoals: Wijde Aa, de Langeraarse plassen, de Westeinderplassen en de Zegerplas vooral gebruikt voor de handelsvaart, zien we nu veel waterrecreanten op deze wateren.

Zuidelijker bevindt zich het natuurgebied De Hemmen. Natuurgebied De Hemmen bestaat uit 6 eilandjes. Dit unieke stukje natuur met moerasbossen heeft broedplaatsen van meer dan 30 vogelsoorten. Twee van de eilandjes zijn ingericht voor recreatie en hier ligt ook een passantenhaven.

Via Woudwetering vaar je langs Woubrugge de Heimanswetering op naar de Oude Rijn die door Alphen aan den Rijn loopt. Een groot dorp met romeinse geschiedenis. (Albaniana of Albanianae, het hedendaagse Alphen aan den Rijn, was een Romeinse nederzetting. Albaniana was een grensfort (castellum) aan de Rijn langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes Bij knooppunt 14 gaat het Aarkanaal op en vaart u langs de dorpen Ter Aar, Papenveer richting Nieuwveen. Terug bij het beginpunt.


'Je bent je er echt even helemaal uit tijdens een vaartocht, zo’n dag in een sloep voelt als vakantie.'